Tайната на най-добрата диета

stat 17:50  |  9 март 2018 / Вкусотии / Редактор: Адриана Пейчева /  
Tайната на най-добрата диета? Спазвайте я!
Сн.: Shutterstock

Водени от желанието си да отслабнат, хората постоянно се подлагат на диети. Кой обаче е най-добрият хранителен режим за борба с излишните килограми?
Нисковъглехидратната, нискомаслената, веганската диета или постенето?

"Присъдата", произнесена от експерти от Дружеството на ендокринолозите и учени от университета на Луизиана вероятно ще изненада мнозина. Анализът на проучвания върху диетите е показал, че в дългосрочен аспект няма съществено значение кой точно хранителен режим се спазва.

Независимо дали е нисковъглехидратна или нискомаслена, всяка диета дава резултат и води до отслабване. Това, което прави хранителният режим успешен, е колко старателно се придържат хората към него. Генетичният фактор също играе роля, която обаче не е достатъчно добре проучена.

"Проблемът с диетите е, че често има разминаване между "козметичните" очаквания на хората, които ги спазват, и това какво реално може да се постигне чрез хранителен режим и тренировки. "Скромната" загуба на между 5 и 10 % от теглото осигурява съществени ползи за здравето, но обикновено не отговаря на козметичните промени, които човек очаква"
, обяснява Джордж Брей от изследователския екип, цитиран от БТА.