Здравословното хранене се проваля, ако солим много

stat 14:13  |  6 март 2018 / Вкусотии / Редактор: Нели Делчева /  
Хората трябва да съблюдават стриктно колко сол приемат
Сн.: Shutterstock

Здравословното хранене не противодейства на ефектите от прекомерната употреба на сол, предупреждават специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".
Изследване с участието на учени от лондонския Импириъл колидж показва, че хората, които консумират най-големи количества сол имат по-високо кръвно налягане, независимо от това колко здравословно се хранят.

Според авторите на изследването резултатите от него са предупредителен сигнал, че хората трябва да съблюдават стриктно колко сол приемат, както и че производителите трябва да ограничат съдържанието й в продуктите си.

Високото кръвно налягане засяга един на четирима възрастни индивиди във Великобритания и се свързва с повишен риск от редица здравословни проблеми, сред които инфаркт и инсулт.

За целите на настоящото изследване, публикувано в сп. "Hypertension", са анализирани данни за над 4000 души от Великобритания, САЩ, Япония и Китай. Учените са изследвали концентрациите на натрий и калий в проби от урина на участниците, както и приема на над 80 хранителни вещества, за които се смята, че понижават високото кръвно налягане - например витамин С, фибри, омега-3 мастни киселини.

Изследователите са открили зависимост между високото кръвно налягане и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят големи количества калий и други понижаващи кръвното вещества. Оказало се, че хранителните продукти, съдържащи въпросните вещества, не противодействат на повишаващия кръвното налягане ефект от солта.

Препоръчителният максимален дневен лимит за прием на сол от възрастен индивид във Великобритания е 6 г или около една чаена лъжичка.

Специалистите са установили, че средният прием на сол сред всички участници в изследването е 10,7 г. на ден. Разбивката по страни показва, че във Великобритания хората употребяват средно 8,5 г сол дневно, а в САЩ, Китай и Япония - съответно 9,6 г, 13,4 г и 11,7 г на ден.